Tämähän on aivan övereistä överein makeuspläjäys! Jos tästä ei saa sokerihumalaa, niin ei sitten mistään. Kyllä palan tätä herkkua voi syödä silloin tällöin. Ehkä kerran vuodessa tai kahdessa. Suklaata, maapähkinävoita, pekaanipähkinöitä, vaahtokarkkeja, tomusokerikuorrutus… Joko uskot?
Tämä piirakka hiipii kummittelemaan mieleen juuri silloin, kun sitä vähiten odotat. Nyt pitäisi leipoa raikkaita kesäherkkuja raparperista ja mansikoista. Teenhän minä niitäkin, mutta turha juosta pakoon suklaan kutsua. Leivoin tämän, niin sain rauhan. Juhlistetaan tällä vaikkapa keskikesän juhlaa.
Ohje
Pohja
- 2 dl vehnäjauhoja
- 2 rkl kaakaojauhetta
- 120 g voita
- 2 dl sokeria
- 0,5 tl vaniljajauhetta
- 2 kananmunaa
- n. 150 g maitosuklaata
Väliin
- n. 175 g maapähkinävoita
- n. 1 tl sormisuolaa
- n. 7 dl vaahtokarkkeja (leikkaa isot vähän pienempiin paloihin saksilla)
- n. 100 g pekaanipähkinöitä
Kuorrute
- 50 g voita
- 2 rkl kaakaojauhetta
- 0,6 dl maitoa
- 0,5 tl vaniljajauhetta
- 5 dl tomusokeria
Jos voi on jääkaappikylmää, anna sen lämmetä huoneenlämmössä tai lämmitä varovasti mikrossa, jotta se pehmenee hieman. Vuoraa noin 22 x 28 cm vuoka leivinpaperilla. Vaahdota voi ja sokeri sähkövatkaimella. Lisää kananmunat ja sekoita. Lisää vehnäjauhot, kaakaojauhe ja vanilja. Sekoita tasaiseksi. Levitä taikina vuokaan. Asettele päälle suklaa paloina. Paista uunin keskiosassa 175 asteessa noin 20-25 minuuttia.
Notkista sillä välin maapähkinävoi lämmittämällä sitä vähän mikrossa. Jos vaahtokarkit ovat suuria, leikkaa niitä vähän pienemmiksi.
Ota piirakka uunista. Levitä päälle maapähkinävoi. Ripottele sormisuola maapähkinävoin päälle. Sitten pekaanipähkinät ja lopuksi vaahtokarkit. Paista vielä muutama minuutti (n. 3-5 min), kunnes vaahtokarkit hieman turpoavat ja ruskistuvat (katso kuva).
Valmista sitten kuorrutus. Laita kattilaan voi, kaakaojauhe, maito ja vanilja. Lämmitä sekoitellen kunnes voi on sulanut. Ota pois liedeltä ja sekoita joukkoon tomusokeri. Kaada mahdollisimman tasaisesti piirakan päälle ja tasoita vielä vähän tarvittaessa.
Kun piirakka on jäähtynyt riittävästi, nosta se vielä jääkaappiin jähmettymään. Leikkaa paloiksi.
Olisi tehnyt mieli vielä tuohon päällekin ripotella erinäisiä asioita, mutta onneksi sain pidäteltyä itseäni. Usko kun sanon: tässä on jo ihan tarpeeksi.